Blogs

Werkbezoek aan Mae Sot

Geplaatst op 13-04-2015 door Redactie CKM (0 reacties)

 Linda Terpstra en Anke van Dijke, de directie van Fier, bezoeken de komende dagen enkele projecten in Thailand en de Filipijnen. Het eerste deel van het reisverslag gaat over een werkbezoekje aan Mae Sot, een grensplaats waar veel vluchtelingen uit Myanmar verblijven (het vroegere Birma) en de Foundation of Women.

Zaterdagochtend 11 april om 05.30 uur bracht een busje de twee dames samen met Menno Gibson, senior programma manager van Terre des Hommes Thailand naar Mae Sot. De rit duurde iets langer dan gebruikelijk omdat de bevolking op dit moment in Thailand het traditionele nieuwjaarsfeest aan het vieren is. In Mae Sot bezochten Anke en Linda de Foundation of Women, partner van Terre des Hommes. De organisatie richt zich op vrouwen die het slachtoffer zijn van geweld in afhankelijkheidsrelaties, op vluchtelingen en op slachtoffers van mensenhandel. Ze hebben verschillende projecten in Mae Sot:

  • Een opvanghuis (shelter) voor 14 vrouwen en kinderen.
  • Een peuterspeelzaal/kinderdagverblijf (daycare) voor 50 kinderen uit de moslimgemeenschap waarvan beide ouders werken.
  • Een drop-in centrum voor 20 drop out kids van 8 tot 15 jaar.

 De staf heeft 4 medewerkers voor de shelter, 4 medewerkers voor de daycare, 4 medewerkers voor het drop-in centrum en 2 coördinatoren.

De shelter

Tijdens het werkbezoek zijn er zowel Thailanders als Birmezen aan het werk in de shelter. Om toch met elkaar te kunnen communiceren wordt er van het Engels naar het Thais vertaald en vanuit het Thais weer naar het Birmees. De staf van de shelter vertelt dat ze hier als een

familie leven. Ze genezen een beetje bij beetje. Ze proberen het leven in de shelter zo normaal mogelijk vorm te geven. Er wordt gezamenlijk gegeten, gekookt, gewassen en tv gekeken. In zo’n shelter mogen jongens tot 13 jaar nog met hun moeder meekomen. Meisjes mogen altijd mee. Enkele activiteiten van het werk van de foundation: opvang en basic counseling (in 2014 aan 86 vrouwen en kinderen), fact finding (bijvoorbeeld het vinden van familieleden van een kind dat niet legaal in Thailand is en opgepakt wordt, taalonderwijs, nazorg (25 casussen in 2014), basisbenodigdheden (kleren ,medicijnen, etc.) en psychosociale hulp.

Mae Sot

Zoals eerder al is genoemd is Mae Sot een grensplaats waar veel vluchtelingen verblijven. Er zijn in totaal drie vluchtelingenkampen waar Birmezen al zo’n 30 jaar verblijven. Per vluchtelingenkamp zijn er ongeveer300 gezinnen met veel kinderen. De Thaise overheid heeft aangegeven dat het nu veilig is in Myanmar en breekt de bestaande voorzieningen af, zoals ‘boarding schools’ (school met een internaat) voor kinderen. Afbraak van voorzieningen komt ook omdat de hulporganisaties steeds minder geld geven. Het gaat niet meer naar de vluchtelingenkampen en de boarding schools in de grensstreek van Thailand maar naar projecten in Myanmar.

 Doordat het bijzonder makkelijk is om de grens over te steken zijn er veel Birmezen half legaal of niet legaal in Thailand. Met name moslims uit Myanmar maken hier gebruik van. Het beleid van de Thaise overheid is er op gericht om deze groep in de grensstreek te houden. Dit beleid is redelijk succesvol door de wegversperringen en de controles die er zijn van en naar dit gebied. Deze mensen van Myanmar naar Thailand brengen is een voedingsbodem voor mensenhandel.

Opvallend is dat de problematiek van vluchtelingen en mensenhandelslachtoffers in Myanmar en Thailand opvallende gelijkenis vertoont met de problematiek van deze groepen in Nederland. Wat betreft vluchtelingen: een overheid die van mening is dat een land veilig is, terwijl hulpverleningsorganisaties daar anders over denken. Wat betreft slachtoffers van mensenhandel: als er aangifte is gedaan en een mensenhandelaar is veroordeeld heeft iemand pas ‘officieel’ de status slachtoffer van mensenhandel. In dat geval is er ook opvang mogelijk vanuit de overheid. Het is duidelijk dat hierdoor veel slachtoffers ‘gemist’ worden. Veel mensenhandelslachtoffers willen zich niet zo laten registreren vanwege alle procedures die het met zich meebrengt: deze duren minimaal twee jaar.

Sommige mensen uit de vluchtelingenkampen komen in aanmerking voor migratie naar een westers land. Ze zijn officieel vluchteling en worden dan uitgenodigd door de VS, Canada, Nieuw Zeeland, Nederland en dergelijke. Soms wordt dit als oplossing gezien voor families die helemaal vastgelopen zijn overal (ook in het vluchtelingenkamp).

Reacties

Plaats een reactie