Blogs

Uitslag rap- en schrijfwedstrijd

Geplaatst op 27-11-2014 door Redactie CKM (0 reacties)

Het Centrum Kinderhandel Mensenhandel en Home of Change lanceerden in juli dit jaar een schrijf- en rapwedstrijd om bewustwording met betrekking tot mensenhandel in Nederland te vergroten. De actie was onderdeel van de campagnemaand van het nationale platform Stop Moderne Slavernij en heeft veel reacties opgeroepen. De uiterlijke inzenddatum voor raps en verhalen was 18 oktober, de Europese Dag tegen Mensenhandel.

Rapwedstrijd
Er waren vijf inzendingen voor de rapwedstrijd. Dit waren er miinder dan we verwacht hadden, maar dat deed natuurlijk niets af van ons enthousiasme de inzendingen die we wél binnenkregen! Elke rap die we hebben ontvangen, stelt op eigen wijze het onrecht van mensenhandel aan de kaak, waarbij de rappers vooral het leven van de slachtoffers centraal stellen.

Toch kan er maar één de winnaar zijn en dat is Convex Kafka!

Zijn rap vertelt het verhaal van een meisje uit Oekraïne dat in Nederland in de gedwongen prostitutie terecht gekomen is. Kafka confronteert ons met de rauwe werkelijkheid van haar leven achter de ramen, waar misbruik en mishandeling deel van zijn.

We hebben niet bij alle inzendingen een audio-opname ontvangen. Hierover hebben we de betreffende rappers een aantal keer gemaild, maar we hebben vooralsnog geen reactie ontvangen. Daarom heeft de jury van de rapwedstrijd besloten om alleen van de beste rap een professionele videoclip te maken en van de overige raps een one shot video-opname. Tevens zullen we de clip en de opnames uploaden zodat iedereen deze kan zien en beluisteren. Houd onze Facebookpagina hiervoor in de gaten!

We willen Rivelino, Mc Prophet, Kami-Kazi en Jacqueline Rijnsburger bedanken voor hun bijdrage aan deze wedstrijd, en natuurlijk alle rappers die de moeite genomen hebben om op te staan voor recht, gerechtigheid en waarheid. You guys are making a change!

Schrijfwedstrijd
De jury van de schrijfwedstrijd heeft de afgelopen weken 78 verhalen gelezen. Het niveau van de verhalen verschilde enorm. Uiteindelijk heeft de jury 10 verhalen uitgekozen voor de bundel. Speciale plek in de bundel krijgen de verhalen van twee slachtoffers van mensenhandel die momenteel in de opvangvoorziening van Fier verblijven. In de bundel worden dus in totaal 12 verhalen opgenomen. De bundel ‘Geboeid’ verschijnt begin 2015. Op onze websites en Facebookpagina’s houden we je hiervan op de hoogte.

De volgende schrijvers krijgen met hun verhaal een plekje in de bundel 'Geboeid':

 • Gonny Smeulders - Koffers van karton
 • Alieke Bruins - Het meisje van Koh Phangan
 • René Turk - Solange
 • Casper van der Veen - De handelsroute over de Yalu-rivier
 • Jolanda Oudijk - Mijn meisjes
 • Jacco Hogeweg - Boven water
 • Petra Zegveld - Kanya en Samlain
 • Annelies Haspers - Een vaatdoekje is voldoende
 • Frederique Bleijenberg - Sterk
 • Natasja Vermoten - Liters en liters water
 • Jessica - Mensenhandel
 • Danique - Mensenhandel

Renate van der Zee, Tamme de Leur, Olga Hoekstra en Ellen de Ruiter, bedankt voor jullie deskundige jurybeoordeling. Jullie bijdrage aan de beëindiging van mensenhandel en hedendaagse slavernij is geweldig!

 

Over de uitslag van beide wedstrijden wordt niet gecorrespondeerd.

Reacties

Plaats een reactie