Blogs

Tekort aan opvangplekken voor loverboyslachtoffers

Geplaatst op 02-06-2015 door Redactie CKM (0 reacties)

Door een stijging van het aantal loverboyslachtoffers, is er een tekort aan gespecialiseerde opvang- en behandelplekken voor deze meiden. Ondanks de opening van een tweede opvanghuis in Rotterdam vorig jaar blijven er wachtlijsten bestaan. Wachtlijsten zijn een recept voor revictimisatie (herhaald slachtofferschap), blijkt uit onderzoek. En dus luidt Fier-directeur Linda Terpstra de noodklok.

Het aantal loverboyslachtoffers neemt toe. Steeds meer nieuwe, ernstig getraumatiseerde jonge vrouwen vragen om hulp. In Limburg is het aantal meldingen van slachtoffers van loverboys zelfs verdubbeld. Landelijk zijn er twee gespecialiseerde voorzieningen waar de meiden terecht kunnen voor bescherming en specialistische zorg. Die zijn in Leeuwarden en Rotterdam.

Linda Terpstra, directeur van Fier, hoopt dat de gemeentes de handschoen oppakken en meer geld beschikbaar stellen voor specialistische zorg aan deze groeiende groep slachtoffers. Terpstra: ‘Ondanks het feit dat er al veel aandacht voor is gevraagd en voor is, zien wij dat deze groep slachtoffers alsmaar toeneemt. Hulp is dringend nodig om revictimisatie te voorkomen.’

Gemeenten zijn vanaf 1 januari 2015 verantwoordelijk voor alle zorg aan jeugdigen onder de 18 jaar. Dit betekent dat gemeenten voor hun eigen regio en gemeente moeten bepalen welke zorg wordt ingekocht. Besloten is om namens alle gemeenten voor een aantal functies landelijke inkoopafspraken te maken. Het gaat om specialistisch aanbod dat niet in iedere gemeente of regio voorhanden is. Deze specialistische landelijke functies zijn opgenomen in een landelijke transitiearrangement en zijn een aanvulling op de zorg die lokaal of regionaal wordt ingekocht. Fier is opgenomen in het landelijke transitiearrangement als instelling voor specialistische Jeugdhulp, inclusief jeugd-GGZ met een landelijke functie.

Bekijk hier het item op Hart van Nederland over de lange wachtlijsten voor loverboyslachtoffers.

Reacties

Plaats een reactie