Blogs

(S)exslavinnen

Geplaatst op 04-10-2014 door Redactie CKM (0 reacties)

(S)exslavinnen. Een stem voor meisjes die in ons land gedwongen achter het raam zitten.

Niet praten maar doen, is het credo van Evelien Hölsken. Ze wil meisjes uit de prostitutie bevrijden, deuren intrappen omdat niemand anders dat doet. In Azië heeft haar organisatie al vele successen geboekt. Sinds de invoering van het bordeelverbod in 2000 is de situatie voor veel prostituees in Nederland niet verbeterd. De mensenhandel van meisjes uit Oost-Europa is toegenomen en deze vorm van uitbuiting is meer ondergronds gegaan. Ook de grote schoonmaak op de Amsterdamse wallen met het project ’1012′ heeft weinig uitgehaald.

Evelien Hölsken wil de stem zijn voor de vele buitenlandse meisjes die in Nederland gedwongen achter het raam zitten. Zij richtte de organisatie Free a Girl op om daadwerkelijk een halt toe te roepen aan de handel in en seksuele exploitatie van meisjes. Het liefst zou Evelien met een ME busje de Wallen binnenvallen en alle vrouwen die daar gedwongen achter de ramen zitten, weghalen. Zo doet Free a Girl dit in India en Thailand. Echter de meningen zijn verdeeld. In Nederland zou immers geen gedwongen prostitutie bestaan menen voorstanders van de Wallen. Meisjes moeten zelf kunnen beschikken over hun lichaam en wat ze er mee doen. Echter Free a girl krijgt ook andere berichten binnen. Dat meisjes 16 uur per dag moeten werken, al het geld moeten inleveren, door hun pooier worden getatoeëerd en iedere klant als een verkrachting ervaren. Wat is waar? 

Evelien besluit in deze aflevering op zoek te gaan naar de waarheid. Ze start vanuit Roemenië een zoektocht naar een meisje dat verdwenen is uit een klein dorpje. Evelien bezoekt een moeder die vertelt  dat ze haar dochter voor het laatst in een Mercedes zag stappen. Ze gaat mensenhandelaren af, pooiers en raamexploitanten om vat te krijgen op hun methoden. Ze praat met slachtoffers en met hoerenlopers. Samen met een Amsterdamse organisatie en Fier Fryslân probeert ze met de meisjes te praten, los te weken, een alternatief en veiligheid te bieden en ze op te vangen. En ze bekijkt ook hoe het toch komt dat Nederland zo’n lucratief afzetgebied is voor deze handel.

Met als eindconclusie: Moeten de Wallen als toeristische attractie worden gepromoot of moeten we ons kapot schamen?

Uitzending gemist (S)exslavinnen

Leven in de frontlinie

Reacties

Plaats een reactie