Blogs

Rechterlijke specialisatie mensenhandel

Geplaatst op 14-06-2013 door Redactie CKM (0 reacties)

Nieuws redactie CKM: Op 13-06 2013 is de rechterlijke specialisatie een feit: alle rechtsprekende instanties hebben de behandeling van mensenhandelzaken ondergebracht bij een geconcentreerd team van rechters. Dit is heugelijk nieuws. Eerder al, in 2011 had de Nationaal Rapporteur Mensenhandel, Corinne Dettmeijer de Rechtspraak specialisatie aanbevolen. Zij stelde in een rapport dat ‘specialisatie en opleiding noodzakelijk zijn om mensenhandelzaken af te kunnen doen op een wijze die past bij de ernst van het delict en de aandacht die het fenomeen mensenhandel nationaal en internationaal genereert.’ Het CKM is blij met deze mijlpaal.

Om daadwerkelijk diepgaande kennis van deze complexe materie te krijgen zijn opleiding, gesprekken met slachtoffers en regelmatige scholing van esentieel belang. Niet alleen de complexiteit van het mensenhandelartikel (art. 273f Wetboek van Strafrecht) en de ingrijpende gevolgen voor de slachtoffers maar ook de problematiek van het fenomeen mensenhandel op zich, verdienen verdieping van kennis in de materie.

De grote mensenhandelzaken concentreren zich op vier plekken in het land: Zwolle, Rotterdam, Den Bosch en Amsterdam. Dit hangt samen met de vestigingsplaatsen van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie, dat mensenhandelzaken voor de rechter brengt.

Lees het gehele bericht hier. 

Reacties

Plaats een reactie