Blogs

Op bezoek bij Terre des Hommes in Manilla

Geplaatst op 17-04-2015 door Redactie CKM (0 reacties)

 Anke en Linda zijn samen met Hans Guyt en Albert Jaap van Santbrink van Terre des Hommes in de Filipijnen aangekomen om ook daar weer verschillende projecten te bezoeken. In de hoofdstad Manilla zit een regiokantoor van Terre des Hommes. Momenteel is de organisatie bezig met een vervolg op het succesvolle Sweetie-project tegen seksuele uitbuiting van kinderen. Anke en Linda vertellen.

‘Terre des Hommes heeft niet alleen gekeken naar de aanbodkant maar ook naar de vraagkant: de bron van het probleem. Wie zijn die mannen die gebruik maken van cyberseks. Sweetie is een Filipijns nepmeisje - van rond de 10 jaar oud - dat zich aanbiedt via internet. Voordat Terre des Hommes startte met Sweetie hebben ze ook andere kinderen uitgeprobeerd. Een jongen uit Cambodja en andere kinderen uit andere landen. Maar het ging echt om de Filipijnse meisjes. Daar komen mannen op af als vliegen op stront.’

 

Ontmoedigen

In 2013 waren onderzoekers 10 weken bezig met dit project. Meer dan 20.000 mannen (20.172) zochten in deze 10 weken contact met Sweetie. Mannen uit de hele westerse wereld, uit 71 verschillende landen. Geen stereotype pedofielen: mannen zoals iedereen. Het gaat er nu om dat er nieuwe proactieve benaderingen worden ontwikkeld. We moeten iets doen met de vraagkant. Ontmoedigen van potentiële gebruikers, afschrikken.

Sweetie 2.0 is het vervolg op Sweetie. Sweetie 2.0 richt zich op de mannen die gebruik maken van de 'sweeties', de mannen die kijken en downloaden. Uit onderzoek komt naar voren dat er een categorie mannen is die de beweging maakt van kijken - downloaden - misbruiken. We moeten voorkomen dat kijken misbruiken wordt. 25% van de downloaders wordt abusers. Die moeten we stoppen. We moeten ze vinden voordat ze misbruikers worden. Proactief interveniëren, voordat het misbruik heeft plaatsgevonden. De boodschap van het project is dan ook: de anonimiteit op internet is voorbij. De gebruikers worden gevonden en geïdentificeerd. Doel van Sweetie 2.0 is dat de gebruikers weten dat ze getraceerd worden. Voorkomen dat ze kinderen gaan gebruiken. Ze zijn gewaarschuwd.

 

Kinderprostitutie 2.0

10 à 15 jaar geleden zag je veel kind-prostituees die zich aanboden in de straten van de Filipijnen. Kinderprostitutie was 'gewoon' en zichtbaar. Vandaag de dag is dat niet meer zo. Er is veel ten goede veranderd. Je ziet de kinderprostituees niet meer in de straten. Het is niet langer meer zichtbaar.  

Er zijn nieuwe manieren ontstaan van seksuele kinderuitbuiting: 'webcam child sex tourism' heeft een enorme vlucht genomen. Er zijn drie soorten:

  • Via internetcafés - Er zijn overal internetcafés, in de rijke maar ook in de arme buurten. Je gooit wat geld in de machine en je bent op het world wide web. Cyberseks is breed verspreid op de Filipijnen.
  • 'Cottages industry' - Er is een nieuwe ontwikkeling gaande, namelijk ouders en families die kinderen dwingen om seksuele handelingen te verrichten voor de webcam. Dit is heel moeilijk te achterhalen. Het vindt thuis plaats, achter de voordeuren. Hele families of buurten zijn hierbij betrokken.
  • 'Cybersex dens' - Internetbedrijven, geleid door buitenlanders, die kinderen exploiteren achter de webcam.

Uitbuiting van kinderen via cyberseks is vooral een probleem in de Filipijnen. Kinderen die zichzelf aanbieden, door hun familie worden aangeboden of door organisaties. Er zijn nog geen geluiden dat elders in de wereld op grote schaal ouders hun kinderen aanbieden voor webcamseks. In andere landen zijn het (nog) incidenten. Maar er zijn grote zorgen dat dit ook gaat gebeuren in andere landen: Indonesië, Afrika of ieder ander land.  Onderzoek naar Filipijnse kinderen die slachtoffer zijn van webcamseks laat zien dat deze kinderen beschadigd raken voor hun leven. Je ziet zelfdestructief gedrag, alcohol en drugsgebruik, een laag zelfbeeld. Voor altijd beschadigd. Er komt een vervolgonderzoek vanuit de universiteit van Cebu waarin wordt actheraald wat de effecten zijn van deze vormen van seksuele uitbuiting en wat de beste manieren zijn om deze kinderen te helpen.

 

Samenwerking en uitwisseling

Met verschillende NGO's hebben we verkend op welke manier we kennis en ervaring kunnen uitwisselen tussen Fier en shelters waar kinderen worden opgevangen: Children on the move. Het gaat om kinderen die slachtoffer zijn van mensenhandel. Terre des Hommes werkt samen met shelters voor kinderen in o.a. Vietnam, Cambodja, Filipijnen, Laos, Myanmar en Indonesië.

Reacties

Plaats een reactie