Mensenhandel (niet) op school

Gepubliceerd op 10 maart 2020
Mensenhandel (niet) op school

Docenten kunnen een cruciale rol spelen in het signaleren van de grootste groep slachtoffers  van mensenhandel in Nederland: minderjarige slachtoffers van seksuele uitbuiting. Docenten hebben dagelijks contact met leerlingen en kunnen als één van de eersten zorgelijke signalen opmerken en melden, zodat slachtoffers geholpen kunnen worden.

Reden voor het CKM om, in samenwerking met het Rode Kruis, effectieve voorlichting te ontwikkelen over risico’s van mensenhandel en herkenning van slachtofferschap in het voortgezet onderwijs (VO). Door het thema mensenhandel bespreekbaar te maken in de klas, kunnen we jongeren beter beschermen.
 
Het CKM en het Rode Kuis ontwikkelen een workshop voor docenten VO om hen:

  • in staat te stellen om signalen van loverboys/mensenhandel te herkennen;
  • handvatten te geven om signalen op te volgen (bespreken en evt. melden);
  • te motiveren/ in staat stellen om het thema in de klas te bespreken.

Deze interventie heeft een duurzaam effect omdat de getrainde docenten nog jarenlang in staat zijn deze kennis toe te passen. We willen in totaal 650 middelbare school docenten voorlichting geven. Daarna meten we de effecten. In geval van succes, gaan we op zoek naar aanvullende financiering voor verdere uitrol in Nederland.
 
Looptijd: 2019/2020/2021

Samenwerkingspartner: Rode Kruis

Bijzonder: Dit project wordt gefinancierd met een deel van de opbrengst van 3FM Serious Request, dat in 2019 in het teken stond van de strijd tegen mensenhandel.

Broekers-Knol geeft antwoord

Broekers-Knol geeft antwoord

Goed nieuws! Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie & Veiligheid) heeft gereageerd op ons onderzoek naar criminele uitbuiting onder Nederlandse scholieren. Aan dit onderzoek werkten 280 Ne...

Lees meer

Volg ons op

Onderdeel van

Wij worden gesteund door

SteunOns