Blogs

Najja

Geplaatst op 12-09-2013 door Redactie CKM (0 reacties)

Najja is een jonge vrouw van 24 jaar afkomstig uit Oeganda. Najja's ouders zijn overleden toen ze nog heel jong was, waardoor ze werd opgevoed door haar oma. Toen ze 14 jaar oud was, overleed ook haar oma en woonde ze enkele jaren bij een familie die haar als huisslaaf gebruikte. Op 20-jarige leeftijd moest Najja in de gedwongen prostitutie gaan werken in Oeganda. Ze werd dagelijks door meerdere mannen verkracht en raakte zwanger van een van haar verkrachters. Vanwege deze zwangerschap werd ze door haar pooiers met de dood bedreigd, het kind moest ze laten weghalen. Na deze gedwongen abortus werd Najja door haar handelaren naar Nederland gebracht; ook hier werd ze gedwongen om in de prostitutie te werken. Najja raakte opnieuw zwanger en opnieuw moest ze het kindje laten weghalen. Tijdens het bezoek aan  de abortuskliniek is Najja gevlucht. 'Ik wilde niet nog een kindje verliezen', vertelt ze. 'Ik dacht, het is nu of nooit. Rennen Najja, je moet rennen.' En dat deed ze. Najja verblijft momenteel in Rena, ze is hoogzwanger.

In Nederland wordt de legalisering van de prostitutie vaak in een adem genoemd met tolerantie, ruimdenkendheid, seksuele vrijheid en emancipatie van vrouwen. Het Nederlands model is gebaseerd op het idee van de happy hooker. Is de wens hier de moeder van de gedachte? Hoe is het beeld van de happy hooker te verenigen met het verhaal van Najja?

Rena is een psychiatrische kliniek voor buitenlandse slachtoffers van internationale kinder- en mensenhandel. Rena beschikt ook over beschermd wonen plaatsen voor deze doelgroep.

Reacties

Plaats een reactie