Blogs

Mannen die seks kopen

Geplaatst op 21-04-2015 door Redactie CKM (0 reacties)

'Ik sta er bij stil of ze schoon is. Ik sta er niet bij stil of ze slachtoffer is van mensenhandel. Dat is mijn zaak niet'. Het zijn de woorden van een Litouwse hoerenloper, die werd geïnterviewd voor een internationaal onderzoek naar de rol van de klant bij mensenhandel. Een van de conclusies van dat onderzoek is dat de meeste hoerenlopers er niet over nadenken of de vrouw van wie ze seks kopen een slachtoffer van mensenhandel is. In Nederland is weinig onderzoek gedaan naar de mannen die seks kopen. Wie zijn zij eigenlijk en hoe denken zij over mensenhandel, voelen ze zich daar verantwoordelijk voor?

Schrijfster en journaliste Renate van der Zee dook het afgelopen jaar in de wereld van de prostitueebezoeker en schreef het boekje 'Mannen die seks kopen'. Van der Zee vindt dat het hoog tijd is om het te hebben over de mannen die seks kopen. 'Als we het over het aanpakken van mensenhandel in de seksindustrie hebben, dan vinden we dat iedereen zijn best moet doen. De politie moet beter opsporen, de rechterlijke macht moet strenge vonnissen uitspreken, hulpverleners moeten alerter zijn, prostituees zelf moeten mondiger worden. Maar de grote afwezigen in de discussie zijn de mannen die gebruik maken van prostituees. Terwijl zij met hun geld de seksindustrie draaiende houden.' Van der Zee gaf tijdens het symposium ‘Mannen die seks kopen’ op 20 april het eerste exemplaar van haar boek aan oud-politica en schrijfster Karina Schaapman.

Van der Zee schreef ‘Mannen die seks kopen’ in opdracht van Fier en het Centrum Kinderhandel Mensenhandel. Het boek is te bestellen via Uitgeverij SWP.


 

Reacties

Plaats een reactie