Blogs

Lino P. is nog steeds op vrije voeten

Geplaatst op 03-10-2013 door Redactie CKM (0 reacties)

Rechtbankverslag redactie CKM/CS

Vijf vrouwen zou de 37 jarige Lino P. hebben uitgebuit in de prostitutie. Hij zou over zijn slachtoffers heen geplast en hen zwaar lichamelijk mishandeld hebben. Veertien maanden zat hij in voorarrest voordat rechtbank Amsterdam vorig jaar zijn voorlopige hechtenis schorste. Lino P. kwam, ieder geval tijdelijk, op vrije voeten. Afgelopen maandag zou het proces na ruim een jaar worden voortgezet. Deze keer had de rechtbank twee dagen uitgetrokken. Dat werden twee uur. Toen werd de zaak weer aangehouden. Dit keer omdat er op verzoek van de verdediging nog meer financieel onderzoek moet worden verricht. Schijnbaar waren de afgelopen dertien maanden niet voldoende voor de verdediging. De rechtbank gaat daarin mee.

Dat betekent dat de charismatische Lino P. maandag 30 september 2013 weer naar huis kon. Vorig jaar nog ontkende hij alle beschuldigingen en zag hij elke kans schoon om de stemming van het proces te bepalen. Hij was er alleen om de vrouwen te beschermen, zoals hij zelf zei. Zo heeft hij met de pooiers van een van de vrouwen afgerekend op een wijze die niet ‘helemaal jofel’ was. “Die gasten wilden haar niet laten gaan.” Naar de motieven voor deze edelmoedige actie vroeg de rechtbank niet. Een ander - toen nog 17 jarig meisje - dat wegliep bij haar ouders - kwam rechtstreeks achter de ramen terecht. Zij wilde dat zelf, hij niet, “want dan zou hij alleen maar de schuld krijgen.” Hij ving haar altijd op als ze wegliep bij haar ouders. Weer een andere vrouw voelt zichzelf niet uitgebuit. Ze moest geen geld afstaan anders dan aan de huishoudpot.

Over die huishoudpot gaat het verzoek om nader onderzoek van de verdediging. Controle over die pot bestond in de vorm van kassabonnetjes en daaruit zou kunnen blijken, dat de vrouwen daar vrijelijk over konden beschikken. En dat zou dan weer betekenen dat ze niet zijn uitgebuit, aldus zijn advocaat.

Dat doet niet af aan de beschuldiging dat ook grof geweld ingezet zou zijn. Daarover zijn uiteenlopende verklaringen. Hij zou in ieder geval een van de vrouwen geslagen hebben met halters. Lino P. geeft andere oorzaken voor het geconstateerde letsel. De forensisch arts zegt dat zijn verklaringen weer niet zo goed passen bij de aard van het letsel. Een mensenhandelzaak, niet anders dan vele anderen, waarbij verklaringen uiteenlopen, ingetrokken zijn en elkaar tegenspreken maar waarin vooral voorlopig nog lang niet is beslist. Volgens de officier van Justitie is het 'onwenselijk' dat Lino P. vrij rondloopt. "Hij is gevaarlijk, de kans op herhaling is erg groot." Pas begin 2014 zal de rechtbank opnieuw naar de zaak kijken. Dezelfde rechters die vorig jaar nog toen het geluid op de publieke tribune uitviel, zeiden:"Oh, het rode lampje brandt niet. Hoe toepasselijk in deze zaak. "
 

Reacties

Plaats een reactie