Blogs

Het eiland Cebu, waar de organisatie FORGE zich inzet tegen seksuitbuiting bij kinderen

Geplaatst op 21-04-2015 door Redactie CKM (0 reacties)

 Op donderdag 16 april zijn Linda en Anke alweer op de laatste bestemming aangekomen van hun werkbezoek in de Filippijnen. Ze waren  op bezoek bij FORGE  op het eiland Cebu, in de hoofdstad Cebu City, de oudste stad van het land. FORGE is een organisatie die niet voor de overheid werkt. De organisatie werkt hard om de commerciële seksuitbuitingen met kinderen te stoppen. Anke en Linda vertellen over hun indruk:

‘FORGE maakt een helder en duidelijk statement: Het is niet genoeg om alleen de kinderen, de slachtoffers te redden.  Er moet ook iets gebeuren aan de vraagkant. Er is een heel systeem dat draait op de seksuele uitbuiting van kinderen. Pooiers. Pedofielen. Internetbedrijven. We moeten iets doen aan het systeem! Terwijl FORGE in een miljoenenstad in de Filippijnen werkt met straatarme kinderen die seksueel worden geëxploiteerd en Fier in een rijk westers land werkt met meiden die seksueel zijn uitgebuit, was het verrassend en inspirerend om te merken dat we vrijwel dezelfde uitgangspunten hebben voor de hulp aan misbruikte en uitgebuite kinderen.’

FORGE heeft een holistische visie en werkt met kinderen die zich prostitueren voor eten. Op straat of via de webcam. Ze werken met 'holistische rehabilitatieplannen'. Onderdeel van de hulp aan en rehabilitatie van kinderen is:

  • EDUCATIE & HUISWERKBEGELEIDING. FORGE biedt kinderen 'non formeel onderwijs’ gericht op instroom in het reguliere onderwijs of het aanleren van beroepsvaardigheden. "We willen dat kinderen zich realiseren dat het belangrijk is dat ze hun opleiding afmaken."
  • IN KAART BRENGEN OP WELKE GEBIEDEN DE KINDEREN HULP NODIG HEBBEN.
  • DISCLOSURE / COUNSELING / PSYCHOSOCIALE HULPVERLENING. Kinderen moeten praten over hun problemen, over wat hen is overkomen. Over het misbruik in de gemeenschappen. De begeleiding is er op gericht dat kinderen zich uiten over wat ze hebben meegemaakt. Vaak zien kinderen het niet als uitbuiting maar als 'gewoon werk '.
  • BETREKKEN VAN OUDERS. Huisbezoeken. Psycho-educatie aan ouders. Vaak realiseren ouders zich niet wat dit werk met hun kinderen doet. Het lukt kinderen niet om hier uit te stappen als ze niet ondersteund worden door hun ouders of andere volwassenen. Daarom wordt er op ouders ingezet; dat zij er aan meewerken dat hun kind uit deze wereld stapt.
  • KINDVRIENDELIJK DAGACTIVITEIENCENTRUM. Counseling, huiswerkbegeleiding, met kinderen werken aan hun talenten, dansen, zingen, creatief, et cetera.
  • INZET VAN PEEREDUCATORS. Vaak kunnen kinderen die in de straatprostitutie zitten of in de webcamseks het best bereikt worden door peer educators.
  • TO DREAM AGAIN.  Weer hoop krijgen. Weer aan een toekomst durven denken.
  • OUTREACHEND. Naar de kinderen toe gaan. Hen opzoeken op de plaatsen waar het gebeurt.

Anke en Linda sluiten dit werkbezoek af met de volgende woorden: ‘Schrijnend en indringend om te zien in welke armoede deze kinderen en gezinnen leven. Inspirerend om met zulke gedreven professionals te praten. Ze zijn niet alleen hulpverlener, maar kaarten zaken ook aan bij de overheid. Mooi om zoveel vergelijkbare elementen in de aanpak te zien.’

Reacties

Plaats een reactie