Blogs

Fietsen

Geplaatst op 25-04-2013 door Externe auteurs (0 reacties)

Iedereen in Nederland fietst. Dus ik dacht: dat is heel belangrijk. Ik ben nu anderhalf jaar in Nederland, maar ik heb nooit de kans gehad om het te leren. Toch bleef het maar in mijn hoofd zitten: ik wil fietsen. In mijn dorp in Sierra Leone waren er een paar fietsen, maar zelf had ik er niet eentje en ik had nog nooit op gezeten. Ik ging te voet of met de bromfietstaxi naar de stad. Hier in Nederland ga ik overal lopend naartoe, maar binnenkort hoeft dat niet meer.

Want bij Rena zijn er mentoren en vrijwilligers die mij leren fietsen. En ze leren mij de verkeersregels, dat ik mijn hand moet uitsteken als ik afsla en wat de verschillende verkeersborden betekenen. Ik heb nu ongeveer zes lessen gehad en het gaat heel goed. In het begin leek het me heel erg moeilijk, vooral om je evenwicht te bewaren. En ik was bang om te vallen. Maar gelukkig is dat nog nooit gebeurd. Ik kan al rondjes maken, remmen en afstappen. Nog een paar keer oefenen en dan mag ik echt de weg op. Fietsen betekent voor mij vrijheid, want als ik het straks goed genoeg kan, kan ik overal naartoe. Dan ga ik op de fiets naar de winkels. En naar mijn vrijwilligerswerk. Dat ik nu kan fietsen, maakt me trots. Ik weet nu dat als ik me echt ergens voor inzet, het me gaat lukken.

Adama (25) komt uit Sierra Leone en verblijft sinds december 2012 in Rena. Haar beide ouders zijn overleden, en door de onrusten in haar thuisland raakte Adama haar broers en zussen kwijt. Een man bood haar een goede baan in Europa aan. Eenmaal in Nederland werd Adama echter gedwongen om in de prostitutie te werken. 

Rena is de opvangvoorziening van Fier voor buitenlandse slachtoffers van mensenhandel. Vanuit Rena houden Adama en haar huisgenoot Mariam iedere twee weken een weblog bij.

Reacties

Plaats een reactie