Blogs

Fier geeft startsein voor Centrum Kinderhandel Mensenhandel

Geplaatst op 14-10-2013 door Redactie CKM (0 reacties)


Fier geeft op dinsdag 15 oktober, met het slaan van de eerste paal door burgemeester Ferd Crone, officieel het startsein voor de bouw van het Centrum Kinderhandel en Mensenhandel (ook bekend als ‘de Garaasje’). Hier worden straks slachtoffers van handel en hun kinderen opgevangen en behandeld. Met het Centrum zet Fier, in samenwerking met Terre des Hommes, een belangrijke stap in de bestrijding tegen kinder- en mensenhandel.

In Nederland is de hulp aan slachtoffers van kinderhandel sterk versnipperd en ontoereikend. Kinderen die met deze traumatische ervaring kampen, worden van het kastje naar de muur gestuurd en krijgen niet de hulp die ze zo hard nodig hebben. Daarom bundelen Fier en Terre des Hommes kennis en expertise in het nieuwe Centrum Kinderhandel Mensenhandel (CKM) zodat de strijd tegen mensenhandel daadkrachtiger en efficiënter gevoerd kan worden.

Het CKM komt naast ‘De Veilige Veste’, het kantoor en het behandelcentrum van Fier aan de Holstmeerweg in Leeuwarden en ontleent haar naam aan de locatie: voorheen stond hier de garage van het voormalig politiebureau. Onderdeel van dit centrum is een kennisdatabank waarin alle informatie over de juridische, maatschappelijke en gezondheidsaspecten van mensenhandel te vinden is. Daarnaast heeft dit centrum ook 32 wooneenheden voor de opvang van slachtoffers. Het merendeel van de slachtoffers zijn vrouwen met hun jonge kinderen.

Fier  directeur Linda Terpstra: ‘Onze zorg is gebaseerd op duurzaamheid en dat geldt ook voor onze gebouwen. De Veilige Veste is energiezuinig, maar met de bouw van het CKM gaan we nog een stapje verder in ons streven naar duurzaamheid. We denken dat we straks zelfs energie overhouden. Daarmee ondersteunen we de provincie en de gemeente in hun ambitie om de duurzaamste stad en provincie van Nederland te worden.’

Met een bedrag van ruim 3 miljoen steunt de Nationale Postcode Loterij, de grootste goededoelenloterij van Nederland, de bouw van het Centrum Kinderhandel Mensenhandel. Daarnaast hebben diverse andere sponsors, partners, overheden en particulieren de bouw gefinancierd. De verwachte opleverdatum is eind 2014.
 

Reacties

Plaats een reactie