Blogs

Decriminalisatie van prostitutie is niet de oplossing

Geplaatst op 20-08-2015 door Redactie CKM (1 reacties)

Amnesty International wil zich gaan inzetten voor de volledige decriminalisatie van prostitutie. Dat houdt in dat prostituees, klanten, bordeelhouders en pooiers niet strafbaar zijn. Volgens Amnesty kan alleen op deze manier de positie van prostituees verbeterd worden. Decriminalisatie van de prostituees is belangrijk en zou in alle landen in de wereld moeten worden doorgevoerd. Daarover verschillen wij niet van mening. Een prostituee, of  ze nou wel of niet gedwongen wordt door een pooier, door armoede of andere omstandigheden mag nooit strafbaar zijn. Punt.

Vrij spel voor mensenhandelaren

Maar een volledige decriminalisatie biedt mensenhandelaren vrij spel. Laten we niet naïef zijn over de realiteit van de seksindustrie. Prostitutie en criminaliteit zijn overal ter wereld sterk met elkaar vervlochten. Nederland hoopte met de legalisering vijftien jaar geleden een schone ‘legale’ prostitutiebranche te krijgen waarin criminaliteit niet voorkomt. De praktijk leert dat dit niet gelukt is: in de legale sector is nog steeds op grote schaal sprake van intimidatie, geweld en misbruik. Van kinder- en mensenhandel.

Meer vraag naar seksuele handelingen

Daarbij heeft legalisering en decriminalisering ook een ander effect. Het normaliseert. Het mag van de wet, dus het is ok. Samen met seksualisatie en pornoficatie creëert het een samenleving waarin de boodschap is dat het normaal is dat de een het lichaam van de ander gebruikt en koopt. Een samenleving waar de toegankelijkheid van seksueel geweld op het internet meer vraag creëert naar seksuele handelingen waardoor de kans op uitbuiting toeneemt. En waar de pooier er vervolgens vandoor gaat met de buit. De verhalen van de vaak jonge slachtoffers van deze harde realiteit leren ons dat het een duistere wereld is waar de rechten van prostituees geen enkele rol spelen.

Meer slachtoffers seksindustrie

Volledige decriminalisatie van de prostitutie gaat de wantoestanden in de seksindustrie niet oplossen. Het gaat sekswerkers niet beschermen en zal alleen maar meer slachtoffers brengen, waar ook ter wereld. ‘We campaign for a world where  human rights are enjoyed by all’ is de slogan. Amnesty, doe dat. Bescherm de mensenrechten van jongens en meisjes, mannen en vrouwen die vastzitten in de prostitutie. Niet die van hun pooiers.

Albert Jaap van Santbrink, directeur Terre des Hommes
Linda Terpstra, Fier/Centrum tegen Kinderhandel Mensenhandel

 

Dit artikel is op 20 augustus als ingezonden stuk geplaatst in Trouw.

Reacties

  • Mark van der Beer op 04-12-2016
    "Vrij spel voor mensenhandelaren", wat een pure onzin. Onder decriminalisatie wordt niet verstaan dat mensenhandel plots niet meer strafbaar is, dat blijft dus net zo strafbaar als voorheen, hier veranderd met decriminalisatie dus helemaal niets aan. Bovendien claimen jullie dat prostitutie en criminaliteit nog steeds hevig met elkaar verbonden is. Ook dat is pure onzin. Afgelopen jaar 827 'mogelijke' slachtoffers op een branche waar 20.000 prostituees werken is 4% van de branche, dat kun je nimmer hevig verweven met criminaliteit noemen. Het aantal zaken bij het OM jaarlijks ligt overigens al jaren lang rond hetzelfde niveau, tussen de 150-300 zaken per jaar, en dat nu al bijna 15 jaar lang. Jullie zijn vooral anti-prostitutie, en juist die houding creeert mensenhandel. Door prostitutie moeilijker te maken, worden vrouwen die de prostitutie in willen stappen afhankelijker van derden om die instap te maken. Het gevolg? Vrouwen zijn kwetsbaarder voor uitbuiting van mensen die hier misbruik van maken. Dit is ook het geval met het Nederlandse model van legalisatie, er is nog steeds veel regelgeving omtrent de prostitutie branche, zogeheten barriere model, die het voor prostituees moeilijker maakt om in de prostitutie terecht te komen. Dit heeft toch gevolg dat vrouwen de hulp van derden nodig hebben, die hier misbruik van maken door hen hulp te bieden in ruil voor een deel van de inkomsten, en zie hier hoe veel mensenhandel in de prostitutie eruit ziet. De naïviteit waarmee jullie denken het beter te weten dan een organisatie zoals Amnesty is bijna onvoorstelbaar. Jullie anti-prostitutie standpunten als anti-mensenhandel organisatie echter nog veel meer. De enige manier om mensenhandel in de prostitutie branche te voorkomen (voorkomen is altijd beter dan genezen), is door de prostitutie branche transparanter en toegankelijker te maken, waardoor prostituees zelfstandiger aan de slag kunnen, en minder afhankelijk worden en minder kwetsbaar zijn voor mensenhandel. Jullie zouden je moeten schamen, en ik geloof er met dit soort standpunten dan ook weinig van dat jullie daadwerkelijk uit zijn op het bestrijden van mensenhandel. En indien dat wel het geval is, hebben jullie er blijkbaar weinig kaas van gegeten, wat best schokkend is voor een organisatie zoals die van jullie.

Plaats een reactie