Blogs

Bescherming slachtoffers kinderhandel kan en moet beter.

Geplaatst op 07-06-2013 door Redactie CKM (0 reacties)

Nieuws redactie CKM: De opvang en bescherming van minderjarige slachtoffers mensenhandel in Nederland kan en moet beter in Nederland. Zo concluderen Unicef Nederland en Defence for Children in een zorgenbarend rapport dat 30 mei 2013 werd aangeboden aan minister Opstelten van Veiligheid en Justitie. Nederland kent geen of bijna geen speciaal op deze zeer kwetsbare groep slachtoffers gerichte behandeling en bescherming. Het Nederlandse beleid behoeft verbetering op het terrein van preventie, bij het melden en registeren, bij de opvang en hulpverlening en bij de bescherming van minderjarige slachtoffers tijdens opsporing en vervolging. Schatting is dat het om honderden slachtoffers per jaar gaat.

Misschien wel een van de meest dringende zaken die in het oog springt is de benadering van buitenlandse minderjarige slachtoffers. Veelal worden zij als eerste behandeld als vreemdeling en pas op de laatste plaats als slachtoffer van een van de gruwelijkste mensenrechtenschendingen van deze tijd, kinderhandel, moderne slavernij. De belangen en vaak speciale behoeftes van deze extra kwetsbare groep slachtoffers staan hierbij niet voorop. De (psychologische) hulpverlening komt laat op gang en wordt overschaduwd door perikelen over het wel of niet verkrijgen van een verblijfsvergunning. Zo ook het verhaal van Oumou; uitgehuwelijkt, besneden, misbruikt, verhandeld en weer misbruikt. Ze hoort stemmen in haar hoofd en leeft in onzekerheid over een verblijfsvergunning. (zie onderaan de pagina het gehele artikel over Oumou)

Fier Fryslan bouwt ( in samenwerking met Terre des Hommes) aan een nieuw Centrum Kinderhandel Mensenhandel waar meiden als Oumou gespecialiseerde opvang en behandeling krijgen. De bouw van dit innovatieve en zeer duurzame centrum wordt mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcodeloterij.

Ineke van Buren (projectleider CKM) geeft in het radioprogramma ''Twee Dingen van omroep Max uitgebreid toelichting op deze schrijnende problematiek:

Reacties

Plaats een reactie