Thailand

GZ-psycholoog Wyjanda Walsweer en psychotherapeut Gea Eggink van Fier zijn samen met partnerorganisatie Terre des Hommes op werkbezoek in Azië.

Onze laatste dagen in Bangkok stonden in het teken van drie dagen training geven. De cursisten kwamen uit Thailand, Cambodja, Laos en Myamar. En er was een cursist van Terre des Hommes uit Lausanne. Jullie begrijpen dat vertalen een punt was, maar gelukkig was dit goed geregeld door Terre des Hommes. Er was een simultaan vertaler met koptelefoons voor de cursisten, dus vertraging was er niet. De groep was nieuwsgierig, wilde veel weten en kwam met uitgebreide casuïstiek. Er kwamen vragen van zowel ambulante werkers, als van de shelters en de crisisdiensten.

Rollenspelen met de drie huizen waren levendig. Naast kennisoverdracht over trauma en trauma verwerking, maakten we gebruik van oefeningen als rollenspellen, in koppels casuïstiek bespreken en plenair terugkoppelen en individueel een genogram maken. Het laatste deel van de trainingsdag gebruikten we om secundaire traumatisering voor het voetlicht te brengen.  De trainingen zijn goed verlopen. Hier en daar moesten we flink improviseren, want iedere groep was weer anders.

Tot slot hebben wij mee mogen maken dat de koning jarig was, en dat is erg belangrijk. Ons deel van de stad was autovrij en daar vond Bike of the Dad plaats. De koning noemt men Dad. Veel mensen dragen een geel shirtje  met deze tekst. In de maand december wordt dit iedere maandag gedragen.

Tegelijkertijd is de wet op de majesteitsschennis de zwaarste ter wereld, en kan men zeer strenge straffen krijgen, bijvoorbeeld 30 jaar voor belediging van de koning.

Dit was onze laatste blog, morgen vliegen we terug. We hebben hier zeer bevlogen mensen gezien die met veel passie werken. Groot respect hiervoor!

Wyjanda en Gea

Kijk ook op mensenhandelweb.nl