Nieuws en artikelen

Internationaal werkbezoek: Leren over West-Afrikaanse mensenhandel

Geplaatst op 04-10-2017

‘De laatste jaren neemt het aantal West-Afrikaanse slachtoffers van seksuele uitbuiting in Europa zienderogen toe en dan met name in Italië, Duitsland, Frankrijk en België. De verwachting is dat aankomende paar jaar ook in Nederland het aantal slachtoffers zal toenemen’, aldus Frank Noteboom van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM). Om in Nederland voorbereid te zijn hebben Defence for Children-ECPAT  en CKM de krachten gebundeld en professionals van politie, het Openbaar Ministerie en de rechterlijke macht uitgenodigd om mee te gaan op werkbezoek naar Brussel en Parijs. Dit werkbezoek is vandaag van start gegaan en duurt twee dagen. Tijdens dit werkbezoek wordt onder meer gesproken met het West-Afrika politieteam in Brussel en met de Franse politie. Laura Bosch van Defence for Children-ECPAT: ‘Het werkbezoek staat in het teken van leren. Leren over hoe de aanpak van West-Afrikaanse mensenhandel in het buitenland is vormgegeven, zodat we in Nederland daar ons voordeel mee kunnen doen’.

De Nationaal Rapporteur, Corinne Dettmeijer, sprak al eerder haar zorgen uit over het gebrek aan zicht op Nigeriaanse slachtoffers van mensenhandel in Nederland. De afgelopen twee jaar is het aantal Nigeriaanse vluchtelingen vanuit Libië naar Italië flink toegenomen. Uit cijfers van Save the Children en het IOM blijkt dat veel van deze migranten, veelal jonge vrouwen en minderjarigen, naar Europa wordt gehaald om seksueel, en in mindere mate ook crimineel, uitgebuit te worden. ‘Ook in Nederland moet meer zicht komen op deze groep’, aldus de Nationaal Rapporteur. Om meer zicht te krijgen en mensenhandelaren te stoppen, zou in navolging van België ook in Nederland serieus nagedacht moeten worden over het opzetten van een specialistisch West-Afrika team. Hetgeen eerder ook al werd geopperd door het CKM. Noteboom: ‘Het opzetten van een effectieve aanpak begint bij het opdoen van kennis over wat er gebeurt in de landen om ons heen, om te leren over wat daar goed en minder goed werkt. Het werkbezoek levert naar verwachting de nodige kennis op aan de hand waarvan in Nederland uitgedacht kan worden hoe de aanpak van West-Afrikaanse mensenhandel verbeterd kan worden’.

Themamaand West-Afrikaanse slachtoffers mensenhandel
Om specifiek aandacht te vragen voor deze groep organiseerde het CKM eerder dit jaar een themamaand West-Afrikaanse slachtoffers mensenhandel. Gedurende deze maand zijn vier rapporten gepubliceerd, zeven blogs geschreven door experts en professionals over West-Afrikaanse mensenhandel en is een indringende video gemaakt aan de hand van het indrukwekkende verhaal van journaliste Tobore Ovuorie die infiltreerde in een mensenhandelnetwerk. De maand werd afgesloten met een speciale avond waarin zowel experts van het OM, de wetenschap, de Nationaal Rapporteur en Kamerleden aan het woord kwamen.

Naar overzichtKijk ook op mensenhandelweb.nl