Indonesië

GZ-psycholoog Wyjanda Walsweer en psychotherapeut Gea Eggink van Fier zijn samen met partnerorganisatie Terre des Hommes op werkbezoek in Azië.  

Op 5 december vertrokken wij van Cebu via Manilla naar Jakarta. Het was een voorspoedige vlucht, weliswaar de vijfde en we kwamen ‘s nachts aan in een enorm, drukke en hete stad. De volgende dag hebben we de stad rond het hotel wat bekeken en de cursus weer voorbereid. De cursisten hadden immers de vragen en doelstellingen van te voren opgestuurd, dus moet daar zeker aandacht aan geschonken worden. ‘s Avonds hebben we gegeten met de interim directeur Terre des Hommes Azië en ons wat voor laten lichten over de situatie in Indonesië. De maandag aan de slag met weer een groep enthousiaste cursisten. Met deze keer het verschil dat zij uit alle windstreken van Indonesië kwamen en geen Engels spraken, dus een tolk erbij. Als we het hebben uit alle windstreken dan hebben we het over : Java Oost en West, Kalimantan, Timor, Borneo , Bali . Dit bracht veel levendigheid met zich mee.

* De vragen waren zeer divers en hadden als kernpunten:
* Exploitatie kinderen( o.a. arbeid)
* Kinderhandel
* Seksueel geweld binnen en buiten de familie.
* Huiselijk geweld.
* Pedofilie ( hoe zorg je dat het kind daderschap kan zien en niet alleen maar de  ‘held’ in de man?)

Vergeleken met Cebu was er toch minder sprake van hangouts en kinderprostitutie en bijna geen cybersex. Zowel de vragen aan ons als aan elkaar gingen over traumabehandeling als over contact maken met slachtoffers en hun familie in de ruimste zin van het woord. Verder kwam men met veel vragen rond corruptie. Je wilt wel met de politie samenwerken en met de politie of de rechtbank, maar vaak is onduidelijk wie met wie het op een akkoordje gooit. Ook de politie is soms dader, of de onderwijzers, de chauffeur van de schoolbus, de priester. Met nam in de kleine gemeenschappen is dit voor de werkers een probleem. Al over en weer sprekend heeft men elkaar kunnen ondersteunen en adviseren. Het werken met een tolk was enerzijds noodzakelijk, maar maakte dat ons contact met de cursist wat afstandelijk bleef.

Uit de blog van Terre des Hommes blijkt dat iedereen veel geleerd heeft, met ons contact wil houden met ondersteuning van collega's die het Engels beheersen. Ook hier zie je weer collega's die hard werken, het hart op de goede plaats hebben en gepassioneerd werken. Pet af voor deze werkers vaak op plaatsen, waar ze met weinig zijn en ook nog moeten vechten tegen de corruptie, een tweede dader!  Al met al een tevreden gevoel, wel wat vermoeid gingen we de derde training in Bangkok tegemoet, daarover later meer.